Filtrează după:
Gradul rimei
Număr de silabe
Parte de vorbire
Mergi la: definiții DEX și sinonime
Cuvinte care rimează cu "suge":
SusRime de gradul 3:
fuge
distruge
adauge
conjuge
subjuge
îndruge
centrifuge
înjuge
febrifuge
clăpăuge
belciuge
vermifuge
coșciuge
piluge
hidrofuge
calorifuge
ignifuge
transfuge
dejuge
insectifuge
tenifuge
autodistruge
calcifuge
paparuge
imbrifuge
păfuge
măiuge
umidifuge
teuge
ultracentrifuge
tefeluge
SusRime de gradul 4:
rege
extrage
distinge
înțelege
merge
strânge
frige
curge
trage
ajunge
atinge
atrage
sânge
unge
lege
respinge
șterge
retrage
culege
stinge
alege
împinge
plânge
minge
învinge
sparge
scurge
parcurge
smulge
încinge
faringe
constrânge
înfige
recurge
convinge
sustrage
laringe
întinge
restrânge
împunge
înfrânge
mulge
rage
linge
drege
concurge
străpunge
frânge
răsfrânge
decurge
prelinge
cange
sporange
meninge
page
deplânge
subînțelege
converge
fărădelege
distrage
ninge
reculege
contrage
doge
cotonoage
premerge
gange
goange
descinge
picioroange
remige
abstrage
microsporange
vicerege
relege
hoge
exige
disjunge
pahimeninge
realege
imerge
emerge
sacrilege
papainoage
diverge
zoosporange
evinge
helge
macrosporange
catalige
inflige
răscoage
șatrange
răsînțelege
pursânge
ocurge
iperige
Sus
Sus
Definiții din DEX:
SÚGE, sug, vb. III. Tranz. 1. A trage cu gura sau cu botul laptele din sân, din țâță. ◊ Expr. A suge (ceva) o dată (sau împreună) cu laptele mamei = a dobândi o deprindere din cea mai fragedă copilărie. A-și suge de sub unghii = A fi foarte zgârcit. ♦ A sorbi un lichid, un suc etc. Albina suge nectarul florilor. ♦ A dizolva ceva încet în gură și a mânca; a topi ceva puțin câte putin. Suge o bomboană. ♦ A trage în piept, a aspira. ◊ Intranz. A suge din țigară. 2. (Depr.) A goli conținutul unui vas; a bea. ♦ (Fam.) A fi bețiv. 3. (Despre un corp poros) A absorbi lichide. 4. Fig. A stoarce de avere, de putere, de vlagă; a secătui, a slei. ◊ Expr. A suge (pe cineva) până la măduvă = a-i lua (cuiva) tot ce are, a-l sărăci. A suge sângele cuiva (sau din cineva) = a exploata, a asupri, a chinui pe cineva. ♦ Refl. (Despre ființe) A fi tras la față, a slăbi. [Perf. s. supsei, part. supt] – Lat. sugere.
A SÚGE sug tranz. 1) (lichide) A trage în gură (cu ajutorul buzelor şi al limbii). ~ lapte. ♢ ~ ceva o dată (sau împreună) cu laptele mamei a căpăta o deprindere din fragedă copilărie. A-şi ~ de sub ungii a fi foarte zgârcit. 2) (băuturi selecte) A bea încet, savurând. 3) (aer, fum, miresme etc.) A trage în piept; a înghiţi; a inspira; a inhala. ~ din ciubuc. 4) A face să se topească în gură (frământând cu limba şi cu buzele) pentru a înghiţi. ~ o bomboană. 5) (despre corpuri poroase) A trage în sine; a lăsa să pătrundă în sine; a absorbi; a îmbiba. ~ apa. 6) pop. rar A bea în permanenţă, suferind de patima beţiei. ♢ Suge-bute calificativ depreciativ atribuit unei persoane care are patima băutului. 7) fig. (persoane) A stoarce de bani, de bunuri materiale. ♢ ~ pe cineva până la măduvă a sărăci pe cineva complet. /<lat. sugere
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)A SÚGE sug tranz. 1) (lichide) A trage în gură (cu ajutorul buzelor şi al limbii). ~ lapte. ♢ ~ ceva o dată (sau împreună) cu laptele mamei a căpăta o deprindere din fragedă copilărie. A-şi ~ de sub ungii a fi foarte zgârcit. 2) (băuturi selecte) A bea încet, savurând. 3) (aer, fum, miresme etc.) A trage în piept; a înghiţi; a inspira; a inhala. ~ din ciubuc. 4) A face să se topească în gură (frământând cu limba şi cu buzele) pentru a înghiţi. ~ o bomboană. 5) (despre corpuri poroase) A trage în sine; a lăsa să pătrundă în sine; a absorbi; a îmbiba. ~ apa. 6) pop. rar A bea în permanenţă, suferind de patima beţiei. ♢ Suge-bute calificativ depreciativ atribuit unei persoane care are patima băutului. 7) fig. (persoane) A stoarce de bani, de bunuri materiale. ♢ ~ pe cineva până la măduvă a sărăci pe cineva complet. /<lat. sugere
Sus
Sinonime:
SÚGE vb. 1. (înv.) a zbea. (Pruncul ~ lapte de la sân.) 2. a sorbi, (pop.) a bea. (Şarpele îi ~ sângele.) 3. v. absorbi.
SÚGE vb. v. asupri, bea, epuiza, exploata, extenua, frânge, fuma, istovi, împila, împovăra, năpăstui, oprima, oropsi, persecuta, prigoni, seca, secătui, sfârşi, slei, stoarce, tiraniza, trage, urgisi, vlăgui, zdrobi.
» mai multe sinonime (dictionardesinonime.ro)SÚGE vb. v. asupri, bea, epuiza, exploata, extenua, frânge, fuma, istovi, împila, împovăra, năpăstui, oprima, oropsi, persecuta, prigoni, seca, secătui, sfârşi, slei, stoarce, tiraniza, trage, urgisi, vlăgui, zdrobi.