Filtrează după:
Gradul rimei
Număr de silabe
Parte de vorbire
Mergi la: definiții DEX și sinonime
Cuvinte care rimează cu "curba": (vezi și curbă)
SusRime de gradul 1:
SusRime de gradul 2:
SusRime de gradul 3:
iarba
vorba
barba
scârba
serba
ciorba
sârba
exacerba
soarba
coarba
leoarba
rubarba
jerba
înierba
teorba
subarba
SusRime de gradul 4:
limba
boaba
porumba
araba
silaba
proba
alba
schimba
podoaba
slujba
soba
strâmba
paguba
toba
graba
treaba
buba
ba
bomba
aproba
baba
plimba
întreba
îngloba
laba
coliba
roaba
salba
dezaproba
holba
vrajba
îmbiba
gloaba
inhiba
gamba
aba
degeaba
reproba
preschimba
înșuruba
huluba
duba
sucomba
taraba
amiba
naiba
înjgheba
jalba
gheba
îmbuiba
caraba
tromba
scoaba
stamba
zgaiba
tuba
lamba
plomba
nalba
halba
cocioaba
tolba
garderoba
catacomba
cujba
roiba
tumba
tulumba
hecatomba
șuba
cloamba
hruba
roba
boamba
drâmba
rumba
cosoroaba
diatriba
monosilaba
trâmba
jamba
hiba
incumba
încuiba
jimba
dezbumba
incuba
deșuruba
îmbumba
samba
guba
încujba
șaiba
haraba
engoba
flamba
scoroamba
izba
columba
zgârcioaba
broajba
sturluiba
intuba
exhiba
loba
lodba
ohaba
deroba
autoduba
scroamba
alimba
marimba
ujba
metalimba
dezinhiba
saxotromba
zdroaba
surplomba
cuiba
coștoroaba
angoba
selba
contraproba
solba
reînșuruba
geaba
polaba
talaba
Sus
Sus
Definiții din DEX:
CURBÁ, curbez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) face curb (I), a (se) încovoia, a (se) îndoi, a (se) arcui. – Din fr. courber.
CURB, -Ă, curbi, -e, adj., s. f. I. Adj. (Despre linii) În formă de arc; arcuit, încovoiat; (despre un plan) boltit. II. S. f. 1. Figură geometrică având o singură dimensiune; linie care nu este dreaptă. 2. Linie care reprezintă grafic o relație între două mărimi variabile, trecute una în abscise și cealaltă în ordonate. 3. Porțiune din traseul unei căi de comunicație terestră cu axa curbă (I), care racordează două aliniamente continuative ale căii respective. ◊ Expr. A lua curba = (despre vehicule) a vira, a coti. 4. Linie care descrie grafic fazele succesive ale variațiilor unui fenomen. Curbă de temperatură. 5. (În sintagmele) Curbă de nivel = linie de pe o hartă care unește punctele de egală altitudine, căpătând valoare în raport cu un anumit plan de referință (de obicei nivelul mării). Curbă batimetrică = linie de pe o hartă care unește punctele de egală adâncime ale reliefului fundului apelor (oceane, mări, lacuri). 6. (Ec. pol.; în sintagma) Curbă de sacrificiu = denumire dată în 1931 – 1933, în România, reducerii salariilor și pensiilor muncitorilor și funcționarilor publici. – Din fr. courbe.
CURB ~ă (~i,~e) (despre linii) Care are formă de arc; încovoiat. /<fr. courbe, lat. curbus
A CURB//Á ~éz tranz. A face să se curbeze; a arcui; a coroia; a încovoia; a cambra. /<fr. courber
A SE CURB//Á mă ~éz intranz. A căpăta formă de curbă; a se arcui; a se cambra; a se coroia; a se încovoia. /<fr. courber
» mai multe definiții (dictionarroman.ro)CURB, -Ă, curbi, -e, adj., s. f. I. Adj. (Despre linii) În formă de arc; arcuit, încovoiat; (despre un plan) boltit. II. S. f. 1. Figură geometrică având o singură dimensiune; linie care nu este dreaptă. 2. Linie care reprezintă grafic o relație între două mărimi variabile, trecute una în abscise și cealaltă în ordonate. 3. Porțiune din traseul unei căi de comunicație terestră cu axa curbă (I), care racordează două aliniamente continuative ale căii respective. ◊ Expr. A lua curba = (despre vehicule) a vira, a coti. 4. Linie care descrie grafic fazele succesive ale variațiilor unui fenomen. Curbă de temperatură. 5. (În sintagmele) Curbă de nivel = linie de pe o hartă care unește punctele de egală altitudine, căpătând valoare în raport cu un anumit plan de referință (de obicei nivelul mării). Curbă batimetrică = linie de pe o hartă care unește punctele de egală adâncime ale reliefului fundului apelor (oceane, mări, lacuri). 6. (Ec. pol.; în sintagma) Curbă de sacrificiu = denumire dată în 1931 – 1933, în România, reducerii salariilor și pensiilor muncitorilor și funcționarilor publici. – Din fr. courbe.
CURB ~ă (~i,~e) (despre linii) Care are formă de arc; încovoiat. /<fr. courbe, lat. curbus
A CURB//Á ~éz tranz. A face să se curbeze; a arcui; a coroia; a încovoia; a cambra. /<fr. courber
A SE CURB//Á mă ~éz intranz. A căpăta formă de curbă; a se arcui; a se cambra; a se coroia; a se încovoia. /<fr. courber
Sus
Sinonime:
CURB adj. v. încovoiat.
CURBÁ vb. 1. v. încovoia. 2. v. apleca. 3. v. îndoi. 4. a (se) frânge, a (se) îndoi. (S-a ~ de mijloc.)
» mai multe sinonime (dictionardesinonime.ro)CURBÁ vb. 1. v. încovoia. 2. v. apleca. 3. v. îndoi. 4. a (se) frânge, a (se) îndoi. (S-a ~ de mijloc.)