Cuvinte care rimează cu cules; rime cu cules
Rima este potrivirea sunetelor de după ultima vocală accentuată
Filtrează după: Gradul rimei   Număr de silabe   Parte de vorbire


Mergi la: definiții DEX și sinonime

Cuvinte care rimează cu "cules":

Sus

Substantive care rimează cu "cules":

proces interes înțeles succes exces dres progres acces abces șes expres facies congres purces deces regres subînțeles insucces fes nes lues stres bompres cortes herpes tabes eres notes dezinteres ghes limes blocnotes palmares tignafes adpres hares proeres
Sus

Verbe care rimează cu "cules":

ies țes ales înțeles îndes dres purces subînțeles recules reies înțes întrețes reales sumes răsînțeles
Sus

Adjective care rimează cu "cules":

des ales înțeles dres șes expres neînțeles purces subînțeles recules compres reales sumes răsînțeles
Sus

Alte cuvinte care rimează cu cules:

proces interes exces îndes bineînțeles ches tarabostes mucles
Sus

Definiții din DEX:

CULÉS2, -EÁSĂ, culeși, -se, adj. (Despre plante, fructe, flori etc.) Care este luat, desprins din locul unde crește; recoltat. – V. culege.

CULÉGE, culég, vb. III. Tranz. 1. A aduna, a strânge cereale, fructe, flori etc. ◊ Expr. A culege (pe cineva) de pe drumuri = a ajuta pe cineva căzut în mizerie, oferindu-i mijloace de trai și adăpost. ♦ Fig. A dobândi, a obține, a căpăta. A culege aplauze. 2. A ridica, a strânge ceva de pe jos. 3. A aduna laolaltă; a colecționa. ◊ Expr. Alege până culege, se spune despre cineva foarte pretențios, care, tot alegând, rămâne cu partea cea mai proastă. 4. A aduna din casete literele necesare și a le așeza în culegar; a zețui. ◊ Mașină de cules = mașină cu ajutorul căreia se execută operațiile de culegere și de turnat litere (monotip) sau rânduri (linotip). [Perf. s. culeséi, part. cules] – Lat. colligere.

CULÉS1, culesuri, s. n. 1. Strângere a cerealelor, a fructelor etc.; recoltare. ♦ Timpul când se strânge recolta. 2. Operație de pregătire a unei forme de tipar înalt în vederea imprimării. – V. culege.

A CULÉGE culég tranz. 1) (legume, fructe, flori etc.) A strânge, rupând de pe tulpină sau de pe ramuri. ♢ ~ de pe drumuri (pe cineva) a scoate pe cineva dintr-o stare de mizerie, oferindu-i mijloace de trai. 2) fig. A obţine în urma unui efort; a dobândi; a căpăta. ~ multe laude. 3) A aduce, din mai multe părţi, punând laolaltă; a aduna; a strânge. ~ pietricele de pe malul mării. 4) tipogr. (texte) A pregăti pentru tipar, alegând caracterele tipografice şi aşezându-le în culegar; a zeţui. /<lat. colligere

CULÉS n. 1) Strângerea recoltei. 2) Timpul când se strânge recolta. /v. a culege

» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Sus

Sinonime:

CULÉGE vb. 1. v. recolta. 2. a rupe. (A ~ câteva flori.) 3. v. ridica. 4. v. aduna. 5. (TIPOGR.) a compune, a zeţui. (~ materialal de tipărit.)

CULÉS s. 1. v. recoltare. 2. v. ridicare. 3. (TIPOGR.) compoziţie, compunere, culegere, zeţuire, zeţuit. (~ul unui text.)

» mai multe sinonime (dictionardesinonime.ro)
Sus

Cuvinte vecine:

0.004s