Cuvinte care rimează cu băgau; rime cu băgau
Filtrează după: Gradul rimei   Număr de silabe   Parte de vorbire


Mergi la: definiții DEX și sinonime

Cuvinte care rimează cu "băgau":

Sus

Rime de gradul 3:

legau adăugau alegau alungau strigau câștigau negau intrigau obligau propagau largau rugau alergau conjugau dezlegau închegau îndelungau agregau subjugau dungau dezagregau îndrugau navigau instigau divulgau delegau înjugau renegau investigau băligau abrogau dragau îmbelșugau spumegau vărgau rumegau încovrigau fumegau drogau interogau centrifugau dialogau segregau divagau derogau irigau încârligau recâștigau denegau prodigau relegau prorogau arogau promulgau catalogau diftongau dejugau antologau subrogau bârligau levigau omologau purgau abnegau monoftongau îmbârligau ignifugau expurgau închingau reinterogau monologau păfugau epilogau tangau înspumegau deschingau dezvergau cucurigau reînchegau nilgau
Sus

Rime de gradul 4:

beau sau stau comandau vreau erau constau dau secau au iau mâncau mișcau veneau roșeau durau scăpau redau parau plăteau soldau predau săltau minau păpau reiau preiau trădau căscau țipau mestecau mușcau schițau târau lătrau spurcau văitau pârau amărau dedau garau paradau amarau șleau cracau bălțau calau tărcau dințau molau rânchezau schiau șutau bleau comândau baubau fulau răzdau mau hau miau bau subrau blau splau miorlau
Sus

Definiții din DEX:

BĂGÁ, bag, vb. I. 1. Tranz. și refl. A face să intre sau a intra undeva; a (se) introduce, a (se) vârî, a intra2. ◊ Expr. (Tranz.) A băga ceva în gură = a mânca. A băga (pe cineva) sub masă = a) a face (pe cineva) să cadă sub masă din cauză că i s-a dat prea mult de băut; b) a învinge (pe cineva) într-o încercare, într-o discuție; a înfunda. A(-și) băga nasul (în ceva sau undeva, în toate, unde nu-i fierbe oala) = a se amesteca în treburi care nu-l privesc, a interveni inoportun într-o discuție. A băga (ceva) în (sau la) cap = a ține minte un lucru. A băga (cuiva ceva) în (sau la) cap = a) a face (pe cineva) să înțeleagă o problemă, o teorie etc.; b) a face (pe cineva) să creadă un lucru (curios), să fie obsedat de ceva. A(-și) băga mințile în cap = a se cuminți, a reveni la o comportare conformă cu interesele sale. A băga (cuiva) frica în oase sau a băga pe cineva în sperieți (sau în răcori) = a speria rău (pe cineva). A băga (pe cineva) în boală (sau în boale) = a înspăimânta (pe cineva). A băga (pe cineva) în draci = a necăji, a întărâta (pe cineva). (Fam.) A băga pe cineva în viteză = a face (pe cineva) să lucreze repede, fără răgaz. (Refl.) A se băga în sufletul (sau în ochii, sub pielea) cuiva = a se face cu insistență observat de cineva spre a-i câștiga încrederea, a nu slăbi pe cineva cu dovezile de simpatie, de dragoste (interesată) etc. (Tranz.) A băga de viu în mormânt = a pricinui moartea din cauza unor mari supărări. A o băga pe mânecă = a fi prins cu minciuna, a nu mai ști cum să îndrepte o greșeală, a o sfecli. A băga zâzanie (sau vrajbă, intrigă) (între oameni) = a învrăjbi, a produce discordie. (Arg.) A băga un fitil (sau fitile împotriva cuiva) = a calomnia (pe cineva). 2. Tranz. și refl. A (se) plasa în ceva sau undeva; a (se) angaja. Își bagă toți banii în cărți de specialitate. S-a băgat slujbaș la primărie. S-a băgat slugă. ◊ Expr. (Tranz.) A băga (pe cineva) în pâine = a da (cuiva) o slujbă. (Arg.) A băga (pe cineva) în fabrica de pumni = a lua la bătaie (pe cineva). (Fam.) A băga actele (de căsătorie) = a depune actele cerute pentru căsătorie. 3. (În expr.) (Tranz.) A băga seama (la ceva) = a fi atent, a observa. A băga în seamă (ceva sau pe cineva) = a da atenție (la ceva sau cuiva), a fi curtenitor (cu cineva). A băga de seamă = a avea grijă (de ceva), a fi atent (la ceva). (Refl.) A se băga de seamă = a se observa, a se remarca (ceva). – Et. nec.

A BĂGÁ bag tranz. 1) A face să intre (înăuntru); a introduce; a vârî. ♢ ~ (ceva) în cap a ţine minte; a memora. ~ (ceva) în gură a mânca. ~ (cuiva) minţile în cap a cuminţi (pe cineva). A(-i) ~ cuiva în cap a) a face pe cineva să fie preocupat de ceva; b) a face pe cineva să înţeleagă ceva complicat, inaccesibil. ~ (cuiva) frica în oase a speria foarte tare (pe cineva). ~ (pe cineva) în sân a apropia mult (pe cineva); a trata cu atenţie şi cu dragoste. ~ mâna în buzunarul cuiva a jecmăni (pe cineva). 2) A pune într-o situaţie neplăcută. ♢ ~ (pe cineva) în boală (sau în boale) a înspăimânta (pe cineva). ~ (pe cineva) în draci (sau în toţi dracii) a speria tare (pe cineva); b) a mânia tare (pe cineva). ~ (pe cineva) în păcat a face (pe cineva) să comită o faptă condamnabilă. ~ (pe cineva) în nevoi a face să aibă neplăceri. ~ (pe cineva) la apă a pune în mare încurcătură. ~ în mormânt a pricinui moartea cuiva. 3) A face să îmbrăţişeze o slujbă, o meserie; a plasa. ~ la şcoala de meserii. 4): ~ de seamă a fi atent la ceva; a avea grijă. /Orig. nec.

A SE BĂGÁ mă bag intranz. fam. A intra în mod obraznic (undeva). ♢ ~ sub pielea cuiva a căuta să câştige bunăvoinţa sau încrederea cuiva pe diferite căi (chiar necinstite). ~ în sufletul cuiva a) a sâcâi pe cineva cu rugăminţi; b) a nu slăbi cu dovezi de simpatie (în anumite scopuri). ~ în ochii cuiva a căuta să atragă cu orice preţ atenţia cuiva. ~ în vorbă a interveni, a se amesteca, nepoftit într-o discuţie. /Orig. nec.

» mai multe definiții (dictionarroman.ro)
Sus

Sinonime:

BĂGÁ vb. 1. a introduce, a pune, a vârî. (~ mâna în apă, cheia în broască.) 2. a introduce, a pune, a vârî. (~ vinul în damigeană, găina în traistă.) 3. a introduce, a trece, a vârî. (~ aţa în ac.) 4. a intra, a se introduce, a se vârî. (S-a ~ în spărtura din zid.) 5. v. înfige. 6. v. îndesa. 7. v. îmbulzi. 8. v. închide. 9. v. ascunde. 10. v. amesteca. 11. v. angaja. 12. v. angaja. 13. v. investi.

BĂGÁ vb. v. depune, înainta, înmâna, preda, prezenta.

» mai multe sinonime (dictionardesinonime.ro)
Sus

Cuvinte vecine:

0.020s